Cultuur en Kunst

Kunst en cultuur

Wij besteden extra aandacht aan kunst en cultuur, dat doen wij in samenwerking met KIDD. Kunst is Dichterbij dan je Denkt is een doorlopende leerlijn kunst en cultuur voor het basisonderwijs in Almere. 

Hoe ziet dat er dan uit in school?
Op vier momenten in het schooljaar staat Kunst is Dichterbij dan je Denkt op het programma. Hiervoor worden 32 thematische lesblokken ontwikkeld, bestaande uit kunstlessen voor alle leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Het bijzondere aan deze doorlopende leerlijn is dat de disciplines zijn gekoppeld aan thema’s die speciaal zijn geselecteerd voor de verschillende jaargroepen. Ook worden de leerdoelen per jaargroep beschreven. 

Opbouw van het lesprogramma
In ieder lesblok staat een bijzonder kunstwerk uit de culturele omgeving van Almere centraal. In de voorbereidende les leren leerlingen te kijken naar kunst en verwerven ze kennis over het kunstwerk, van de leerkracht en van elkaar. In de masterclass werkt een kunstenaar of theatermaker aan de verbeelding met de disciplines beeldend of theater. In de verwerkingsles reflecteren de leerlingen op eigen werk, het werk van medeleerlingen en dat van de kunstenaar.